Kompostai ir jų gaminimas
Tręšdami ekologinį daržą maitiname ne augalus, bet dirvos mikroorganizmus. Geriausias jų maistas – kompostas, žalios trąšos bei smulkių žolelių mulčias. Svarbiausi ir aktyviausi dirvos organizmai – sliekai, juos gamta „įdarbina“ arti, vėdinti, bei tręšti dirvą.
Gero komposto gaminimo taisyklės:
- Kompostuojamos medžiagos niekada nepilamos į duobę, nes negauna oro. Kompostas be oro – tai puvimas ir nemalonus kvapas.
- Nekompostuoji uždarose talpose, nes trūks gryno oro.
- Nekrauti komposto ant kirto akmeninio ar betoninio pagrindo. Kompostui reikia sąlyčio su žeme, kad galėtų migruoti dirvos mikroorganizmai.
- Stambios medžiagos (20 cm ilgio) turi būti apatiniame sluoksnyje. Ant jų kraunami smulkesni komponentai. Nupjauta žolė paskleidžiama tik susmulkinta ir pavytinta, nes kitaip gali pradėti pūti.
- Komposto brendimui paskatinti sluoksniais barstoma daržo žemių. Negalima pilti kalcio salietros, nes ji naikina mikroorganizmus. Biologinė gyvybė atsinaujina labai lėtai.
- Virtuvės atliekas naudinga užpilti dirvos arba mineralinių uolienų sluoksniu.
- Saugoti kompostą nuo visiško išdžiūvimo! Mikroorganizmams reikia drėgmės.
- Negalima komposto krūvos perlaistyti, nes ima trūkti oro, masė pūva ir prasmirsta.
- Svogūnų lukštai, laiškai, kavos ir arbatos tirščiai – idealus maistas sliekams. Šalia komposto krūvos labai tinka auginti flioksus ir šeivamedžius.
- Maišant žalius ir sumedėjusius komponentus, gyvulines atliekas, galima pasiekti tinkamą anglies ir azoto santykį (C:N). Geriausia – 25-35:1.
- Krūvą pridengti lapais, šienu, šiaudais, džiuto maišais, kad greičiau įkaistų ir būtų išvengta azoto nuostolių.
NEGALIMA KOMPOSTUOJI
-
- Komunalinių atliekų
- Sintetinių siūlų
- Vištidžių ir kailinių žvėrelių fermų atliekų
KOMPOSTUOJI GALIMA
- NATŪRALŪS SIŪLAI
- Kartonas, laikraščiai ir kt. (nespalvoti)
- Lapuočių drožlės
- Plunksnos
- Mėšlas
- Gyvatvorės šakos, nupjauta žolė, daržo atliekos, laukiniai augalai
- Medžio pelenai (maks. 3%) Šiaudai
- Lapai
- Medžių pliauskos
- Virtuvės atliekos: kavos tirščiai, kiaušinių lukštai, daržovių vaisių atliekos.